TIPS FOR Å ØKE MELKEPRODUKSJONEN

De fleste som har født får igang melkeproduksjonen automatisk når babyen havner på brystet, eller i mitt tilfelle 20 uker før det, og har ingen problemer med å opprettholde melkeproduksjonen den første tiden. De første ukene er det kanskje såre brystvorter, overproduksjon eller utdrivningsrefleksen som er den store bekymringen, men når melka har stabilisert seg kan det fort føles tomt ut ved økedøgn eller i tilfeller du ønsker å pumpe fordi noen andre skal passe barnet. Det første du må vite er at det ikke er tomt selv om brystet føles slappere enn vanlig. Det er ikke slik at brystspreng er “normalen” – heller tvert imot. Men virker barnet grinete, sulten eller slapt er det kanskje på tide å ta tak, og da vil man selvfølgelig prøve å øke melkeproduksjonen før man tyr til erstatning.

Mitt første og beste tips er havremelk. Jeg vet ikke om det er forsket på hvorfor, men det øker i alle fall produksjonen her i gården. Jeg drikker et glass sjokolademelk med havre om dagen, og bruker kun havremelk i kaffen. Du kan også spise havregrøt. Selv er jeg ingen fan av havregrøt, og dette går i tillegg mye raskere. Det går cirka 5-7 liter havremelk i uken, og produksjonen er på topp igjen. Riktignok kombinert med de andre triksene videre i innlegget. Jeg har også hørt at vørterøl skal hjelpe.

Pumping! Jeg har både melkeoppsamler fra Naturebond og denne elektriske freestyle-dobbelpumpen fra Medela. Melkeoppsamleren fungerer fint når jeg ønsker å få ut melk fra motsatt bryst ved amming, men for å pumpe til senere bruk og for å øke produksjonen benytter jeg meg av pumping. Elektrisk pumping ved hjelp av vakuum får nemlig ikke bare melka ut av brystet, men den drar også mer melk til brystet. Ved hjelp av pumpeteknikken beskrevet ovenfor fikk jeg produksjonen opp, og nå pumper jeg og fryser ned minst ett måltid om dagen slik at jeg har et lager. For å produsere melk trenger kroppen prolaktin – dette dannes på natten og tidlig morgen, så det er i dette tidsrommet du bør pumpe.

Ta pause fra smokken! Smokk kan dekke barnets behov for mat på falskt grunnlag i akutte tilfeller, og bør kun brukes som kos etter amming, når barnet skal sove eller i bil/vogn. For å øke melkeproduksjonen bør du kutte smokken for en stund slik at barnet ønsker å die så ofte som mulig. Produksjonen øker automatisk ved hudkontakt og når barnet legges til brystet. Legg til så ofte som mulig!

Sist, men ikke minst: kutt ned på stress og hvil mer. Dette er kanskje det tipset som fungerer best, men som jeg ikke klarer å følge 😉

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg