STENGTE FØDEAVDELINGER OG STRESSEDE FØRSTEGANGSFØDENDE

I dag ble det kjent at politikerne på Stortinget tok ut millionlønn og 14 ukers sommerferie. Samtidig ble det kjent at jordmødrene på flere av landets sykehus nekter å komme på jobb på grunn av dårlig lønn og arbeidsvilkår i sommerferien. Denne problematikken gjelder blant annet Kvinneklinikken i Bergen, sykehusene i Oslo, og nå også Drammen hvor jeg har søkt fødeplass. I Drammen er det så ille at syv jordmødre har levert oppsigelse. Nå står to av fødestuene i fare for å bli stengt, og 71 av sommerferie-vaktene står uten personell. For oss som hadde planer om å føde i Drammen betyr det at vi kan få beskjed om å kjøre til både Kongsberg og Ringerike helt uten forvarsel – midt i fødsel. Og som allerede stresset førstegangsfødende syns jeg det er helt UTROLIG at politikerne våre kan behandle jordmødre og fødekvinner på denne måten når de samtidig går ut i media og oppfordrer nordmenn til å føde flere barn – mens de selv tar ut skyhøye, ufortjente lønninger og lange ferier. Jeg har aldri gledet meg så mye til et stortingsvalg som jeg gjør nå!

Jordmødrene og tillitsvalgte ved Drammen sykehus står i dag frem i media med at de nekter å godkjenne sommerturnusen slik den ser ut per dags dato. Den inneholder nemlig ikke nok jordmødre i forhold til fødsler. Etter planen kommer det 357 fødekvinner innom fødestuene i Drammen i sommer, men havner du i fødsel iløpet av en av de 568 timene som står tomme på timelistene, sitter du pent i saksa. Jordmødrene sier at grunnbemanningen er lav fra før av, og at det nå er krise ettersom jordmødre som tidligere kom fra nabolandene og jobbet sommervaktene nå har fått bedre betingelser i hjemlandene og blir værende der. Jordmødrene som faktisk fortsetter i jobben sin, til tross for andre jobbtilbud, høyere lønn og bedre arbeidstider i kommunen, og stiller opp i sommer sier de ikke får spist eller brukt toalettet iløpet av et åtte timers skift. Er det slik vi skal ta vare på de viktigste arbeidstakerne våre, Erna?

Jeg vet at vi på østlandet er heldige som har sykehus i omtrent hver eneste storby, og at situasjonen er verre for de som har bosatt seg ved fjelloverganger, i nord, eller på nordre del av vestlandet. I termingruppene på Facebook leser jeg stadig om fortvilte mødre som har født både i privatbil, ambulanse og helikopter uten smertelindring på grunn av fulle sykehus. Jeg leser i aviser om fortvilte jordmødre som er redd for å overse alvorlige feil og komplikasjoner fordi de har for mange fødekvinner å ta seg av samtidig. Likevel skal det ikke være slik at jeg, som førstegangsfødende, skal være redd for å måtte tilbringe en og en halv time i bil til fødestua når planen var å føde på sykehuset 20 minutter unna. Og vi lurer på hvorfor diagnosen “fødselsangst” blir hyppigere stilt enn før?

Og det verste er nesten ikke situasjonen vi står i, men hemmeligholdet av fakta. Hadde det ikke vært for media så hadde ingen fått beskjed om hvor fulle sykehusene faktisk var, for når vi går til kontroller så unnlater de å gi oss beskjed, istedenfor å kunne informere oss slik at vi kunne planlagt endringer og søkt oss til andre sykehus på egenhånd. Eksempelvis for meg som bor i Vestfold og har familie i Porsgrunn. Hadde jeg fått beskjed så kunne jeg søkt meg over til Tønsberg eller Skien, men nei – jeg står i fare for å måtte føde i Kongsberg eller Ringerike, langt unna nærmeste familie.

Nå har jeg sett meg drittlei på hvordan den sittende regjeringen behandler innbyggerne sine. Vi stemte demokratisk på noe vi trodde på, og hva sitter vi igjen med? En regjering som hverken respekterer kvinnekroppen og våre rettigheter, et av landets viktigste yrker, eller familiens rett til å fordele permisjonen på egenhånd. Erna Solberg kan våge å be meg føde flere barn. Her er det stengt for produksjon frem til en ny og mer oppegående og rettferdig regjering er på plass.

2 kommentarer
  1. Vel, det hjelper ikke å stemme AP ihvertfall…sykehusene forsvant da også. Pluss andre avdelinger, som fødestuer. Det er megairriterende når behandlingsfelt deles opp, slik at folk må dra til nabofylket om de skal behandles for ditten mens datten behandles i eget fylke, etc. Sykehuset vi en gang hadde i min by, er selvsagt lagt ned. Og det var ikke Erna & co.
   Men bevares, i nord har de alltid hatt det helt jæv*** sånn, nå får vi det også. Det er bare å venne seg til det. Men ingen skal fortelle meg at de sparer penger på det, for aldri har helsevesenet kostet mer, og aldri har det vært flere med ulike mellomleder – og lederstillinger i det samme vesenet. Der går pengene. Ventetiden og køene er utilgivelig lange. Jeg skulle skjønt det om vi var femti millioner innbyggere.
   Og det er bare lokalvalg til høsten. Lenge til stortingsvalget.
   Nei, dropp å få flere barn, forholdene er ikke bra. Blir det helt krise, så bruk legevakta, om du så skal føde på gulvet der. Det er i det minste folk som kan noe der.
   Jeg har faktisk begynt å sniffe litt på Senterpartiets program….bare det forteller meg hvor lei jeg er av de andre store 🙄 Men det ender muligens med blank stemme, er så møkklei politikere.

   1. Har aldri stemt AP heller, er bare så fuckings frustrert over at jeg stemte Høyre ved forrige valg, men jeg tenkte at jeg var for privatisering og at jeg ønsket et bedre helsetilbud om jeg ikke ønsket å stå i kø. Det gjelder selvfølgelig ikke fødeplasser, men jeg føler meg lurt, rett og slett. Jeg har også begynt å sniffe litt på SP! Utrolig nok. Liker iallefall kommune og fylkespolitikken deres. Også hvordan de stiller seg til bomfinansieringen. Drittlei alt, rett og slett!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg