SKATTETIPS TIL INFLUENSERE MED ENKELTPERSONSFORETAK

Jeg er langt ifra noen økonomiekspert, men i går var jeg på et kurs for selvstendig næringsdrivende i regi av Skatteetaten, og med notater og foredrag ferskt i minne tenkte jeg at jeg kunne dele mine beste tips og “smutthull” med dere som sliter med næringsmeldingen – slik jeg gjorde for et par uker siden. Dette innlegget er beregnet for bloggere og influensere som driver eget enkeltpersonsforetak (det må dere om dere tjener noe på det dere gjør), og jeg håper dere drar nytte av disse tipsene.

 

DETTE BØR DU VITE:

 • Med enkeltpersonsforetak må du levere inn skattemeldingen innen 31. mai. Skattemeldingen ser lik ut for enkeltpersonsforetak og vanlige lønnstakere/pensjonister, men skatteoppgjøret blir ikke tilgjengelig før i august. Pengene får du til høsten.
 • Fakturerer du for over 50.000 kroner i året må du registrere deg i MVA-registeret, og betale moms fra og med den fakturaen som sender deg over 50.000. Dette gjelder over tolv måneder, og ikke kalenderår.
 • Har du over 600 bilag i året er du pliktig til å bruke et elektronisk regnskapsprogram, som f.eks Fiken. Hvert bilag må inneholde et bilagsnummer, en dato, hva det gjelder, sum og om det er et innkommende eller utgående sum. Husk at alt regnskap må oppbevares i minst fem år (med elektronisk backup) i tilfelle ettersyn.
 • Du er også pliktig til å bruke et faktureringsprogram som forhåndsproduserer fakturanummer. Jeg bruker Debet.no.
 • Du er ikke pliktig til å ha egen konto og kort for bedriften, men det anbefales dersom du skal gjøre utlegg eller innkjøp du senere vil ha fradrag for. Under 600 bilag i året kan du føre regnskapet i en ringperm med ark og stiftemaskin dersom du ønsker det.
 • Skatteetaten har en egen facebooksiden som heter “Skatten min – bedrift”. Denne anbefaler jeg alle å like.
 • Ta vare på alle kvitteringer, fakturaer og følgesedler/nullfakturaer som kommer med sponsede pakker.

FRADRAG:

 • Bli kjent med nettsiden til Skatteetaten. Lurer du på noe bør du bruke chattetjenesten da det ofte er lange køer på telefonen, og kun mulig å booke et kvarter med sakkyndig på fysisk kontor. For å finne takst på de aktuelle fradragene samt. hvilken post de skal føres i på næringsmeldingen, sjekk ut fradragsveiviseren hos Skatteetaten.no. 
 • Det viktigste for en selvstendig næringsdrivende i vår bransje er å ta vare på kvitteringer. Du kan nemlig få fradrag for blant annet innkjøp av kamera, pc, abonnementstjenester og Internett. Bruk veiviseren i lenken over.
 • Du kan også føre reiseregninger dersom du benytter deg av kollektivtrafikk, og bruker du bilen i firmaet, men kjører under 6000 km i året, kan du også få fradrag dersom du har ført kjørebok. Denne må inneholde strekningsbeskrivelser, dato og årsak. Du får 3,50 kroner per kilometer, og 4,50 kroner dersom du har med deg en passasjer – feks en fotograf eller assistent.
 • Inviterer du til middag og drinker med en potensiell samarbeidspartner kan du få fradrag på en sum opptil 474 kroner per person, inkludert deg selv dersom du kan legge frem hvor dere var, hvem som var med og hvorfor. Ta vare på kvitteringene, og husk at denne regelen gjelder all mat og drikke med unntak av brennevin.
 • Er du på jobbreise selv kan du også få fradrag på mat, men kun om du har vært på reise i over 10 timer, og om summen overstiger 200 kroner per måltid. Ideelt om du har vært utenbys og bodd på hotell i forbindelse med et oppdrag.
 • Har du hjemmekontor og kan bevise ved en eventuell kontroll at du har et eget rom som benyttes kun som hjemmekontor, kan du få et fradrag på 1800 kroner i året. Sett opp en kontorpult, folkens!

Dersom du ønsker å avvikle enkeltpersonsforetaket og få tilbake normal skattemelding med skatteoppgjøret i april, må du levere skattemeldingen “RF1175 næringsoppgave 1” og rapportere 0,- kroner i inntekt for forrige år. Dersom bedriften er momspliktig må du melde ifra til MVA-registeret i tillegg. Les mer om avvikling av bedrift her. Håper dere fikk nytte av noen av tipsene, og at dere klarer å benytte dere av smutthullene i fradragsveiviseren! Husk at skattemeldingen MÅ leveres dersom du har enkeltpersonsforetak, og at fristen er fredag 31.05. Trenger du 30 dagers utsettelse får du innvilget dette på Skatteetaten.no. Lykke til!

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg