NEI, DU ER IKKE ALLERGISK

LES MIN UKENTLIGE SPALTE FOR FEMELLE.NO HER

Det har aldri vært hippere å være avholds fra både gluten og laktose, og det blir stadig mer akseptabelt å takke nei til mat i sosiale sammenhenger selv om man ikke har allergi. Man skulle nesten tro det var kult å ha en intoleranse. Newsflash, det er ikke kult å være sjuk! Det er heller ikke fancy, selv om maten din ofte serveres fra en egen meny eller krever spesialbehandling fra kokken. Fler og fler bestiller laktose – eller glutenfritt ute på restaurant, og jeg tviler på at det er genetiske hiccups eller en allergifremkallende bakterie i alle norske drikkekilder som er grunnen. Noen er selvfølgelig intolerante, men de som er det syns som regel ikke det er så fett å gå med konstante smerter eller å sprute ned toalettet på grunn av en utskeielse. Så hvorfor er vi plutselig så nøye på inntaket av disse ingrediensene? Jeg tror det er medias skyld av det hele har blitt popkultur. Det er nemlig ikke normalt at tenåringsjenter selvdiagnoserer seg selv med allergier og utelukker matgrupper på grunn av trend. Den eneste som skal diagnosere deg til å la vær å spise en matvaregruppe er legen din.

Er du litt oppblåst etter en vanlig middag så tåler du ikke karbohydrater. For å ikke glemme dumskapsepidemien av folk som tror carbs gjør deg tjukk. Slipper du en promp etter du har spist hvete har du plutselig cøliaki. Og slipper du IKKE en promp etter du har spist, så har du også cøliaki. Og ikke glem at laktose er farlig for alle. For er jo tross alt “bare kalver som skal drikke melk”. Mellom 2010 og 2011 skjedde det noe med den norske befolkningen. Salget av laktosefrie varer økte med 30 prosent, og 17 prosent av landets jenter i alderen 17-24 påsto at de ikke tålte melk –  uten å fått noen som helst diagnose. For ikke å snakke om at en liter mandel – eller soyamelk koster 20 kroner mer enn en liter kumelk.

Fuck det her. Jeg blir også oppblåst av hvete og hvit ris. Det er fordi det er raffinerte karbohydrater, og de gir deg oppblåst mage. Det kan være ubehagelig med stramme bokser og kleint når fisen først melder ankomst, men annet enn det er det hverken farlig eller tjukkas-fremkallende å være oppblåst. Og fordi jeg vil unngå dette ubehaget spiser jeg ofte heller grovere produkter, brød laget på andre korn uten glutenprotein og villris. Det er fortsatt karbohydrater, men man blir hverken tjukk eller oppblåst. Men tro meg, sendes loffe-kurven rundt som forrett på restaurant kan du banne på at jeg spiser både én, to og tre skiver. Hvorfor, når jeg blir oppblåst? Fordi jeg er på restaurant. Fordi det er kleint å la vær. Fordi alt kan spises med måte. Og fordi det er jævlig godt. Og vet du hva? Tillater du deg selv å skeie ut med rundstykker til julelunsjen eller rømmedressing på pizzaen så er du ikke allergisk. En ekte allergiker ville ikke satt seg selv i den situasjonen.

Og hvor mange av dere drakk forresten kullsyreholdig drikke til middagen som gjorde dere oppblåst? Slo det dere at det kan ha vært drikkens skyld, og ikke karbohydratene, meieriproduktene eller hveten? Brusende leskedrikker gjør deg oppblåst. Sånn er det med luftbobler. Men vet du hva karbohydrater gjør? Det gir deg energi. Energi til å løfte den manualen på treningssenteret så du senere kan spise proteiner og bygge muskler. Tror du muskler kun kommer av biff? Biff løfter ikke vekter. Poteter løfter vekter.

Det eneste du gjør ved å fake en intoleranse er å ødelegge fellesmiddager, julefeiringer og jentekvelder.

1 kommentar
  1. Jeg er helt enig i at det har tatt helt av, og laktose vet jeg ikke noe om, men gluten kan faktisk forklares ved at Norge nå bruker europeisk hvete som inneholder stoffer som folk ser ut til å reagere på. Før brukte vi amerikansk hvete (eller om det var omvendt, husker ikke helt hva legen min sa, haha), og dermed har folk begynt å reagere etter at dette skiftet. MEN, det er da ikke gluten man egentlig reagerer på, men man må allikevel spise hvetefritt da all hvete i Norge inneholder det. Nå gjelder jo ikke dette alle selvfølgelig, men det kan være med på å forklare den plutselige økningen av “glutenallergi”, og det er noe de forsker veldig på ved Lovisenberg Diakonale Sykehus nå.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg