INNLAGT PÅ SYKEHUS MED ANTIBIOTIKARESISTENT BAKTERIE

Hei, og god fredag! Dette innlegget kommer mildt sagt på overtid, både fordi jeg har vært syk denne uken (lovte en følger å legge det ut i løpet av forrige helg, hehe) og fordi det faktisk er ganske mange som har sendt melding og lurt på nettopp dette om sykehus-innleggelse med antibiotikaresistent bakterie, feks ESBL og MRSA. Som mange har fått med seg gjennom fødselshistorien min eller Instagram så fødte jeg en datter i juli. Det jeg ikke visste da, var at jeg hadde blitt smittet med en antibiotikaresistent bakterie (symptom: jeg lå tre uker syk med matforgiftning) mens jeg var i Egypt i fjerde svangerskapsmåned. Dette stod skjult med liten skrift i journalen min, og hverken jeg eller sykehuset visste om dette før jeg var over en uke på overtid. Her er mine beste tips og råd, og litt informasjon om hvordan det er å være pasient ved norske sykehus med antibiotikaresistent bakterie i kroppen. Kommentarfeltet er åpent i tilfelle du har noen spørsmål som ikke blir besvart her. Jeg svarer fortløpende! ♥

1. Informer sykehuset!

Ifølge sykehuslegen er dette noe som skal informeres om på forhånd slik at både pasient og sykehus er forberedt. Det er nemlig noen tiltak som må gjøres ettersom dette er en bakterie som bokstavelig talt kan ta knekken på eldre og syke som er innlagt og har dårlig immunforsvar. Denne “sykdommen” overlever nemlig enhver antibiotikakur, og er med deg livet ut. Men slapp av, den er hverken farlig, ubehagelig, sjenerende eller merkbar, og den finnes visst hos 40% av europeisk befolkning. Og den smitter kun dersom du får tarmbakterier i munn. Fra rumpehull til munn – for å si det rett ut. Så jeg har vel hatt greit med uflaks og fått rumpesvette i middagen min. Kos i Egypt, si! Uansett, informer sykehuset. Hvis du skal legges inn eller føde kan du si ifra på kontroll. Hvis du legges inn akutt skal fastlegen din ha lagt inn en “rød notis” som popper opp på skjermen til sykehuset når de åpner journalen din. Dette kan være greit å dobbeltsjekke slik at du slipper å gå gjennom det jeg gjorde med lang ventetid på rom og helsepersonell.

2. God håndhygiene!

Det faller i alle fall meg naturlig å vaske meg på hendene etter toalettbesøk, men det gjelder ikke alle (igjen: fuck you, egypter…). Er du smittet med en antibiotikaresistent bakterie du være nøye med håndhygienen. Gjerne overalt og til enhver tid, men spesielt på steder hvor syke og eldre befinner seg. Har du ikke blitt smittet bør du tenke deg om en ekstra gang før du unngår i vaske hendene – denne bakterien kan fort bli din!

3. Forbered deg på at ting kan ta tid.

Spesielt dersom du ikke informerer sykehuset på forhånd. Jeg opplevde å måtte gjennomføre store deler av åpningsfasen og riene på både venterom, balkong og kontrollrom fordi de måtte gjøre klart et isolert rom til meg. Jeg fikk egentlig ingen fødestue heller, og fikk beskjed om å føde på et vanlig rom som du ser på bildet, men her snudde de heldigvis i siste liten. Det som tar tid kan være å få tildelt rom, vente på smertelindring og rett og slett vanlig assistanse ettersom alle som kommer inn på rommet ditt kler seg i vernedrakter med hårnett, masker og hansker. Det føles jævlig nedverdigende der og da, men du blir fort vant til det. På Drammen sykehus lo de bare og følte seg veldig teite selv, ettersom denne bakterien er lite smittsom og veldig vanlig blant befolkningen. Noen gadd faktisk ikke å kle på seg “kostymet” heller – spesielt de danske som var mer opplyst om bakterien.

4. Du lever i isolat – men du får heldigvis enerom/familierom!

Det suger å ikke kunne gå ut på gangen, spise fra buffeten og møte familie og venner i de offentlige rommene, men du får enerom (familierom ved fødsel) og helsepersonellet er dine personlige tjenere under hele oppholdet. Pling i bjella for saft, pling i bjella for juice, pling i bjella for frokost, lunsj, middag og smertestillende – de kommer med det du vil ha! Og besøk – ja, det får du ha på rommet ditt uansett. Forbered deg også på at oppholdet ikke nødvendigvis helt helt som planlagt. Spesielt dersom du skal føde. Jeg hadde en plan (et fødebrev) som inneholdt ønsket smertelindring, og en av disse var badekar. Det gikk visst ikke gitt!

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg