I RETTEN: HVA HADDE DU PÅ DEG? HVOR FULL VAR DU?

Nå er det en uke siden jeg logget meg inn her sist, og det med god grunn. Jeg har trengt å slappe av, klarne tankene, forberede meg til rettssak og sist, men ikke minst, kverne over hvordan rettssaken gikk. Jeg trodde jeg hadde et ønske om å skrive mer om saken og tiden før og etter, men da journalistene begynte å stille spørsmål føltes det mer naturlig å svare “ingen kommentar”. Jeg kommer til å fortsette å kjempe for en endring i systemet, men nå er jeg ferdig med denne saken. (Les alt om saken her).

Mandag 09.09 var en dag jeg hadde gruet meg til i 13 måneder. Jeg hadde vitnet i retten før, men ikke på denne måten. Ettersom tiltalen var nedjustert fra voldtektsforsøk til seksuell kontakt uten samtykke, hadde jeg ikke krav på bistandsadvokat, så jeg møtte opp alene. Riktignok ifølge med samboeren min, datteren min og en mann utstedt fra vitnestøttesenteret hos politiet, men ingen av disse kunne bidra med mer enn moralsk støtte.

Jeg var kalt inn til klokken 09. Dette ble raskt endret til 09.45. Likevel var jeg ikke på innsiden av salen før klokken var 10.55. Det hele startet med at aktor ba meg gjenfortelle hva som skjedde den kvelden. Tiltalte hadde allerede fortalt det han påstår er hans sannhet, nå var det på tide å fortelle min sannhet – sannheten. Deretter var det tid for å bli grillet. Torsdagen i forveien hadde jeg nemlig fått beskjed om at jeg måtte forberede meg på å måtte svare på en del ubehagelige spørsmål. Uten advokat måtte jeg forberede forsvar.

Jeg måtte svare på hva slags antrekk jeg hadde på meg. Her svarte jeg at antrekket mitt ikke har noe med saken å gjøre, men at jeg gikk i en heldekkende kjole, olajakke og joggesko. Jeg måtte også svare på hvor god stemning det var denne kvelden. På dette spørsmålet spurte jeg forsvareren hans om han fisket etter om jeg var full, og det gjorde han. Jeg svarte at det var god stemning, at jeg hadde drukket, men at jeg ikke var snydens ettersom dette var min første fest med nye kolleger. Jeg svarte også at jeg vet at han hadde drukket, og at mitt inntak ikke skal brukes som årsak mens hans inntak brukes som unnskyldning. Forsvareren spurte også om jeg tjente godt på å blogge om hendelsen. Her svarte jeg at jeg ikke sendte ut en eneste faktura siste halvdel av 2018.

Jeg følte at jeg svarte bra for meg. Overraskende bra. Jeg avbrøt han der han prøvde seg på urelevante spørsmål, og ba han vente til jeg hadde snakket ferdig når han forsøkte å prate i munnen på meg. Dommen er ennå ikke offentliggjort. Ifølge statistikken ender kun 3,3% av alle landets overgrepssaker i retten, og kun 1% i dom, så jeg holder hodet kaldt. Seier eller ikke, å komme inn i den rettssalen var en seier i seg selv.

DRAMMENS TIDENDE SKRIVER:

Benedicte Haugaard (28) blogget om at hun ble overfalt på vei hjem fra byen. – Jeg vil være en stemme for alle jenter som har, eller som kommer til å oppleve overfall, skriver hun. Mannen som er tiltalt for overfall sier det aldri har skjedd.

Natt til søndag 12. august i fjor var Benedicte på vei hjem fra Svelvikdagene. Mens hun gikk, snakket hun i telefonen med en bekjent som befant seg rett i nærheten. Da hun nærmet seg huset der hun bor kom en mann opp bak henne. Hun kjente ham ikke, men hadde sett ham flere ganger.

– I det jeg passerer det siste gatelyset, hører jeg plystring bak meg. Jeg snur meg og ser en mann. Jeg smiler og nikker som jeg pleier når jeg møter ham, fortalte Benedicte da hun forklarte seg i Drammen tingrett mandag. Der er mannen i 30-årene tiltalt for seksuell handling mot noen som ikke har samtykket.

Benedicte gikk videre etter å ha hilst. Ifølge henne kom mannen da opp på siden av henne.

– Han spurte om å få kysse meg. Jeg sa nei, og gikk videre. Da la han hånda på skuldra og sa «la meg kysse deg». Han holdt den ene hånda i nakken og dro meg ned, og stakk tunga inn i munnen min. Den andre hånda hans skled nedover rumpa, over låret og inn mellom knappene på kjolen foran, fortalte Benedicte i retten.

Benedicte beskriver mannen som pågående og aggressiv. Hun prøvde å ta dytte ham vekk. Mens hun forsøkte å dytte ham vekk kom den bekjente hun var på telefon med. Han skjønte at det skjedde noe, og kom til stedet.

– Da jeg kom la han umiddelbart på sprang, forteller den bekjente. For ham virket det som om Benedicte forsøkte å få mannen vekk eller holde ham på avstand.

De varslet politiet og like etter fant politiet en mann som passet til beskrivelsen. Benedicte gjenkjente ham og han ble siktet. Dagen etter ble han løslatt med besøksforbud. Benedicte syntes det var vanskelig at mannen bodde i nærheten.

– Han skadet meg ikke, men han tok fra meg tryggheten min. Jeg går ikke ut i mørket lenger. Jeg tør ikke engang gå ut og lufte hundene i mørket. De første to månedene var jeg redd for å overnatte alene hjemme. Jeg er redd når jeg våkner om natten. Det har vært veldig tøft. Jeg har følt at jeg har sittet i fengsel hjemme. Jeg har flombelysning ute og alarm, fortalte hun i retten.

Benedicte var så frustrert over situasjonen og det hun mener er manglende oppfølging fra politiet at hun fortalte om hendelsen på bloggen sin. Ifølge henne vurderte hun grundig om hun skulle dele historien sin. Hun var redd for å bli kalt PR-kåt og oppmerksomhetssyk, men valgte likevel å publisere.

– Jeg vil være en stemme for alle som ikke har anmeldt. Alle som fikk saken sin henlagt. Alle jenter som har, eller som kommer til å oppleve overfall. For det tar ikke slutt. Ikke med de latterlige straffene vi har her i landet. Jeg har fått hundrevis av meldinger i dag, og mange av jentene forteller sine historier. Historier om voldtekter og henleggelser, og følelser av å ikke bli trodd. Dette kan vi ikke ha noe av, skrev hun på bloggen få dager etter hendelsen.

Innlegget fikk massiv respons og ble lest og delt flere tusen ganger.

Mannen i 30-årene satt og ristet på hodet mens Benedicte forklarte seg i retten. Han innrømmer at han møtte henne den aktuelle natten, men har en helt annen versjon av det som skjedde.

– Jeg gikk bak henne, og spurte om jeg kunne snakke med henne. Jeg spurte om vi kunne bli kjent, og hvis du vil kan vi dra hjem til meg for en kopp kaffe. Hun sa nei, og sa at hun var gift eller forlovet eller noe sånt. Jeg spurte om å få en klem og da sa hun ja. Jeg ga henne en klem og holdt rundt ryggen hennes, men jeg har ikke rørt henne nedentil. Jeg spurte om å få et kyss, og det sa hun nei til. Da slapp jeg henne. Det var det som skjedde, fortalte mannen i retten.

– Hvorfor tok du kontakt, spurte aktor, politiadvokat Hildegunn Teigen.

– Jeg er ung og ugift, og ville snakke med henne. Kanskje kunne hun bli en venninne eller kjæreste. Jeg hadde ikke noe tanke eller hensikt om å voldta. Jeg tok kun kontakt for å snakke, sa mannen. Han fortalte at han hadde drukket for første gang denne kvelden, og han hadde heller aldri hatt kontakt med jenter i Norge tidligere.

– Har du gjort noe feil i denne saken, spurte aktor Teigen.

– Jeg burde kanskje ikke snakket til henne i det hele tatt. Alle kan gjøre feil, sa mannen i retten.

Mannen fortalte også om en tøff periode etter hendelsen. Han flyttet fra Svelvik kort tid etter hendelsen. Benedictes blogging gjorde ifølge ham at mange skjønte hvem han var.

– Folk snakket og så på meg. Jeg ville ikke bo der lenger. Jeg flyttet en uke etter hendelsen, og bodde tre måneder på hotell, fortalte han i retten.

Politiet mener at mannen skal dømmes til 40 dager i fengsel. Mannens forsvarer, advokat Svein Duesund, mener at retten ikke kan utelukke at hans klient snakker sant og derfor må frifinnes. Han mener også mannens manglende erfaring med kvinner og språkproblemer kan ha hatt betydning.

– Kanskje var det et klossete sjekketriks. Hvordan har de forstått hverandre? Kan det skyldes en misforståelse? spurte han.

2 kommentarer
  1. Jeg blir altså så sint når jeg leser hvilke spørsmål du har fått, og hans forklaring over hendelsen. Om han frifinnes, så er det virkelig noe feil i hodet til de i retten! Høres så sinnsykt lite sannsynlig ut at jeg blir kvalm.
   Du er vanvittig sterk, og jeg tror på hvert eneste ord du sier! Ikke at det er noe trøst men. Stå på ❤

   1. Jeg trodde det hørte til film og gamle dager, ikke 2019. Det var det jeg sa også, at ingen i dette rommet kan tro på at jeg skulle gitt han en klem og holdt rundt han. Tusen takk for støtten <3 God klem til deg!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg