ER JEG DRAMAQUEEN FORDI JEG ROPER HØYT OM OVERGREP? KVINNER, SKJEP DERE!

Kvinnedagen – tiden for å feire og sette pris på alle verdens kvinnelige superhelter – hvilket vi burde hver eneste dag, spør du meg. Og for meg har denne kvinnedagen vært ekstra spesiell. Jeg ble nemlig ringt opp av en journalist som ønsket en kommentar fra meg vedrørende dommen som har blitt lagt ut. For dere som ikke har hengt med i svingene, så var jeg i en ankesak mot overfallsmannen min 11. februar, og nå viser det seg altså at han får en strengere straff enn først antatt – han må i fengsel.

På samme dag fikk jeg tilsendt en Jodel hvor saken min ble diskutert, og konklusjonen var at jeg var en PR-kåt dramaqueen.

Er man dramaqueen fordi man ønsker rettferdighet? Er man en dramaqueen om man roper høyt om et rettssystem som ikke fungerer, og som straffer de som snylter på staten hardere enn de som utfører overgrep og voldtar jentene våre? Er jeg PR-kåt fordi jeg skriver debattinnlegg og kronikker om et nedbemannet, sentralisert politi som ikke har ressurser til å hjelpe? Om bistandsadvokater som blir permittert og sagt opp fordi de ikke får tildelt saker? Fordi jeg oppfordrer jenter til å stå i stormen, anmelde, dele sine historier, være de forbildene vi trenger, og gjøre fremtiden litt bedre for datteren min – og kanskje din?

Tror dere dette var en ønskelig situasjon? Tror dere jeg har ønsket å gå gjennom overfall, angstanfall, anmeldelser, møter med advokat og to rettssaker mens jeg har vært gravid og nybakt mor?

Kommentaren min til avisen var at saken har fått den oppmerksomheten den fortjener. Utover det ønsket jeg ikke å kommentere. Er det svaret til en PR-kåt dramaqueen? Jodel består av 80% kvinner. Snakk om girlpower, solidaritet og respekt for sine søstre.

Grattis med kvinnedagen – vi har tydeligvis ikke kommet langt. Det snakkes stadig vekk om at kvinner må heie på kvinner, at vi må fikse hverandres kroner, spille hverandre gode og bygge hverandre opp. Men gjør vi egentlig det? Er vi egentlig noe bedre enn de vi kjemper mot når vi mener at andre jenter er “dramaqueens” og “for mye” når de stikker nesen ut, får oppmerksomhet, står i stormer eller er i rampelyset? Det er kvinnedagen, og istedenfor å gjenta den tradisjonelle talen min om at vi må heie på hverandre, velger jeg å si at vi må skjerpe oss.

Så lenge Jodel og Kvinneguiden står høyt i kurs, og vi slenger med leppa om alle som gjør ting annerledes enn oss, kommer vi ikke til å oppnå likestilling. For er det én ting som er sikkert, så er det at mannfolk ikke holder på slik som dette. Vi må jobbe sammen, ikke imot hverandre, og slutte å oppføre oss som misunnelige fjortisjenter i skolegården hvis vi skal bli tatt seriøst.

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM HER @BENEDICTEHAUGAARDNO

6 kommentarer
  1. Hei, Benedicte

   Du har en sterk og viktig stemme i samfunnsdebatten. Jeg synes derfor det er leit at du bidrar til å svekke lesernes tillit til det norske rettssystemet gjennom påstander uten rettslig forankring.

   Det er ikke sant at vi straffer trygdesvindlere hardere enn overgrepsmenn/kvinner: Strafferammen for voldtekt er inntil 21 års betinget fengsel, se straffeloven kapittel 26 om seksuallovbrudd.

   Tanken din er kanskje at vi (bl.a.) gjennom media ser at trygdesnyltere i større grad får en domfellelse enn det overgrepsmenn/kvinner gjør. Jeg har ikke grunnlag for å si hvorvidt dette er sant eller ikke, men dersom det er slik at trygdesnyltere i større grad blir domfelt enn det overgrepsmenn/kvinner gjør, vil dette sannsynligvis ha sammenheng med beviskravet i strafferetten.

   Beviskravet i strafferetten er skjerpet sammenlignet med kravet i sivilretten. Illustrerende er saker der tiltalt overgrepsmann/kvinne går fri fra straff, men i samme sak må betale erstatning til fornærmede. Dette er ikke et rettssystem som ikke fungerer; dette er rettssikkerhet.

   Frihetsberøvelse er det mest inngripende staten kan gjøre overfor egne borgere. Det må derfor være bevist utover enhver rimelig tvil at vedkommende har begått handlingen vedkommende er tiltalt for. Dette har bakgrunn i en tro om at det er klart verre at uskyldige blir straffedømt enn at skyldige går fri.

   Nå håper jeg ikke du tenker at jeg synes det er greit at overgrepsmenn/kvinner går fri for straff, eller at jeg ikke har medfølelse for overgrepsofrene. Da sloss du i så fall mot vindmøller.

   Poenget mitt er at det er uheldig å komme med påstander det ikke er noe hold i. Det finnes flere andre retoriske virkemidler som engasjerer på samme måte.

   Sandra

   1. Hei, Sandra! Vet ikke hvor godt du har fulgt med på saken min, men hele kritiseringen av rettssystemet startet med at de ønsket å henlegge saken min, slik de gjør med 97% av liknende saker. Deretter at politiet ikke ga meg muligheten til å søke besøksforbud før etter han allerede var ute. Så at advokaten min ble permittert på grunn av nedbemanning hos politiet som gjorde at hun ikke fikk saker nok å ta til retten. Politiet hentet ikke inn noe informasjon fra naboene som kunne sett hendelsen. De sjekket ikke om næringsparken eller butikklokalene i nærheten hadde overvåkningsmateriale. De sjekket ikke ut de liknende overfallene, sannsynligvis gjort av samme mann, selv om jeg ga de navn og telefonnummer. Den eneste grunnen til at saken min gikk til retten var fordi jeg ropte høyt i sosiale medier og fikk hjelp av titusenvis, hvilket tvang de til å gjøre saken min til et eksempel. Jeg hadde øyevitner – likevel ville de henlegge. Hva er det å ikke kritisere her?

  2. Hei Sandra. Det er stor forskjell på strafferammen og straffer som faktisk blir utmålt med tanke på voldtekt. Det er ikke uvanlig at voldteksdømte får utmålt 2-3 år for én voldtekt. Her er bildet selvfølgelig mer nyansert, da det er mange forskjellige historier der ute. Men! visste du at at et fengeselsår er 9 måneder, og at da kan 3 år utmålt straff bli 2 år og 3 måneder, og at det ikke er uvanlig å slippe de ut før tiden fordi det er lang soningskø i Norge. Svindler man staten derimot eller hacker seg inn i systemer som hvermannsen i gata ikke skal ha innsyn i, da får man så hatten passer! Strafferammen for dette er mye lavere enn ved voldtekt (6 år for bedrageri) men det er vanligere å maksimere utmålt straff for denne typen lovbrudd.

   Poenget mitt er, noe jeg tror er mye likt Bendicte sitt, det må være noe uhorvelig galt med rettssystemet vårt når det er viktigere å ta vare på de materielle godene til staten, enn det er å beskytte innbyggerne i dette landet fra voldelige forbrytere!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg