ER GEBROKKENT, ENGELSK OG SLÆNG I FERD MED Å TA OVER DET NORSKE SPRÅK?

“Wallah, ærlig, du er så dum ass.”

“Åh lø, pæs den over.”

“Oh snap, tenk å oute seg selv på den måten.”

“Du er mæd skækk da, bro!”

“Baia, du er ingen ekte tjommi”.

“Jeg jetter, må på jobb å dra inn no flus.”

Er det flere enn meg som tar seg selv i å sitte på toget bak en ungdomsgjeng, stå i en kø på matbutikken ved en skole, eller se på norske TV-serier og ikke skjønne en dritt av hva som blir snakket om? Et godt eksempel i disse dager er karakteren “Ola Halvorsen” i Herman Flesvigs nye TV-serie, “Førstegangstjenesten”. Karakteren er naturligvis fiktiv og oppdiktet, likevel treffer den spikeren på hodet når man legger merke til hvilken retning norsk ungdom, og da spesielt gutter, er i ferd med å utvikle seg.

Det er akkurat som om de 393 årstimene i norsk på videregående skole blir glemt i det sekundet det ringer ut, og alle ord og gloser Wergeland, Daa og Knudsen har jobbet for erstattes av uforståelige fraser fra Unge Ferrari, Arif og Ezzari. Og det er nettopp disse som lyttes til, og disse som får norsk ungdom ut på konsert. Som om det ikke er nok av engelske rappere som bruker grammatikken feil fordi det passer bedre inn. Please si at jeg ikke er den eneste som irriterer meg over rappere som sier aren’t når det er isn’t?!

Jeg ser det til og med i min egen familie. Hvite, blonde, norske gutter sprader rundt å sier “wallah” når foreldrene spør om de forteller sannheten. Fortelles det en bra historie over middagsbordet skrikes det “åh lø, sverg da”. Spør de om å forlate det samme middagsbordet, spør de om de kan “få jette”. Å være “dum” er plutselig noe positivt, og jeg henger ikke med i samtalen.

Så til det viktige. Er dette en fase, eller er det norske språket i ferd med å bli så utvasket at vi om 100 år løper rundt å snakker i koder, forkortelser, i gebrokkent kebabnorsk og engelsk? Er det grunn til bekymring, eller kommer dette, som mye annet, til å gå over? Vi snakker tross alt om en generasjon som er delt i to, der halvparten opplever prestasjonspress og stresser over karakterer fordi de vil bli leger, og den andre halvparten vil melde seg på Paradise Hotel og bli rike på Instagram. Hjelp!

Mvh ei som digger “hallo” med Dutty Dior men som ikke skjønner en dritt av hva de synger om. Er dette norsk?

Eg må ta meg sammen fast, yeah
Ja, hun løpe for den checken
Ja, hun løper for den baggen
Passion for fashion
Og litt ratchet
Drip down, lit down
På min holy wrist
La meg flippe den bitchen, e på min tony shit
Fit wow, thick wow
Og du vet at hu bler dicked down
Doff, doff, doff og me skyte deg ned
Meg og bro Dutty Dior komme, beware
Me skyte: doff, doff, doff
Blaster: doff, doff, doff
Eg går: doff, doff, doff

2 kommentarer
  1. Mine voksne barn blander så mye engelsk inn i språket at jeg ikke alltid henger med. Det er neppe noe å bekymre seg for. Språket har alltid vært i utvikling. Stikkord: Gammelnorsken… jeg måtte faktisk ha x antall timer med gammelnorsk på ungdomsskolen. Vi skulle ha innføring i dette. Det er borte nå, men til gjengjeld husker jeg at en av mine unger måtte ha litt innføring i litt samisk, av alle ting. Vi er så søringer som det går an å bli.
   Tar man en titt på det som kalles Diplomatarium Norvegicum ( dokumenter fra sånn 1300-1400 tallet, pluss-minus), så er språket egentlig ganske ille. Noe forstår man, men mye blir sånn “Hæ?” Det fantes ikke rettskrivningsregler den gangen, så samme ordet skrev man på mange ulike måter.

   Kanskje nynorsken forsvinner med alle disse nye endringene? 😎 Tviler på de vil ha wallah o.l. inn i Ivar Aasens språk. Jeg begriper ikke en dr*tt av det verset du har nederst, så jeg tror jeg melder meg ut. Jeg er gått ut på dato.

  2. Jeg er så enig! Altså det er ikke sånn at jorden går under fordi språket endrer seg, men syns samtidig det er veldig trist at det norske språket forsvinner mer og mer!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg