ER GEBROKKENT, ENGELSK OG SLÆNG I FERD MED Å TA OVER DET NORSKE SPRÅK?

“Wallah, ærlig, du er så dum ass.”

“Åh lø, pæs den over.”

“Oh snap, tenk å oute seg selv på den måten.”

“Du er mæd skækk da, bro!”

“Baia, du er ingen ekte tjommi”.

“Jeg jetter, må på jobb å dra inn no flus.”

Er det flere enn meg som tar seg selv i å sitte på toget bak en ungdomsgjeng, stå i en kø på matbutikken ved en skole, eller se på norske TV-serier og ikke skjønne en dritt av hva som blir snakket om? Et godt eksempel i disse dager er karakteren “Ola Halvorsen” i Herman Flesvigs nye TV-serie, “Førstegangstjenesten”. Karakteren er naturligvis fiktiv og oppdiktet, likevel treffer den spikeren på hodet når man legger merke til hvilken retning norsk ungdom, og da spesielt gutter, er i ferd med å utvikle seg.

Det er akkurat som om de 393 årstimene i norsk på videregående skole blir glemt i det sekundet det ringer ut, og alle ord og gloser Wergeland, Daa og Knudsen har jobbet for erstattes av uforståelige fraser fra Unge Ferrari, Arif og Ezzari. Og det er nettopp disse som lyttes til, og disse som får norsk ungdom ut på konsert. Som om det ikke er nok av engelske rappere som bruker grammatikken feil fordi det passer bedre inn. Please si at jeg ikke er den eneste som irriterer meg over rappere som sier aren’t når det er isn’t?!

Jeg ser det til og med i min egen familie. Hvite, blonde, norske gutter sprader rundt å sier “wallah” når foreldrene spør om de forteller sannheten. Fortelles det en bra historie over middagsbordet skrikes det “åh lø, sverg da”. Spør de om å forlate det samme middagsbordet, spør de om de kan “få jette”. Å være “dum” er plutselig noe positivt, og jeg henger ikke med i samtalen.

Så til det viktige. Er dette en fase, eller er det norske språket i ferd med å bli så utvasket at vi om 100 år løper rundt å snakker i koder, forkortelser, i gebrokkent kebabnorsk og engelsk? Er det grunn til bekymring, eller kommer dette, som mye annet, til å gå over? Vi snakker tross alt om en generasjon som er delt i to, der halvparten opplever prestasjonspress og stresser over karakterer fordi de vil bli leger, og den andre halvparten vil melde seg på Paradise Hotel og bli rike på Instagram. Hjelp!

Mvh ei som digger “hallo” med Dutty Dior men som ikke skjønner en dritt av hva de synger om. Er dette norsk?

Eg må ta meg sammen fast, yeah
Ja, hun løpe for den checken
Ja, hun løper for den baggen
Passion for fashion
Og litt ratchet
Drip down, lit down
På min holy wrist
La meg flippe den bitchen, e på min tony shit
Fit wow, thick wow
Og du vet at hu bler dicked down
Doff, doff, doff og me skyte deg ned
Meg og bro Dutty Dior komme, beware
Me skyte: doff, doff, doff
Blaster: doff, doff, doff
Eg går: doff, doff, doff

OPPSKRIFT-ONSDAG: CACIO E PEPE & PARMESAN-BOWL

Har dere hørt om “cacio e pepe”? Vel, det hadde ikke jeg heller. Ikke før jeg besøkte Roma-restauranten “Roma Sparitas” i bydelen Trastevere. “Cacio e pepe” betyr enkelt og greit “ost og pepper”. Høres kjedelig ut, sier du? Absolutt ikke! Se for deg en myk, varm, kremaktig, klebrig pasta med masse smeltet ost i, servert i en sprø parmesan-skål med sort pepper på toppen? Helt fuckings nydelig, skal jeg si deg! Jeg trengte et par timer på kjøkkenet etter vi kom hjem fra Roma tidligere i januar, men jeg tror jeg har knekt koden.

Her er MIN ost og pepper, og den tar bare 20 minutter å lage! Og det beste av alt, du trenger omtrent ingen ingredienser. Kjør!

TIL TO PERSONER TRENGER DU:

400 gram valgfri, lang pasta, en “kloss” parmesan, ca 160 gram og 100 gram pecorino ost, salt, pepperkorn og meierismør.

DETTE GJØR DU:

Sett stekeovnen på 200 grader og riv opp all parmesanen. Del parmesanen i to hauger på et bakepapir på en rist, men spar noe til strøssel på toppen av retten. Spre osten rundt i en sirkel på ca 10 cm, og smelt i ovnen i 1-2 minutter. Når osten er smeltet tar du den ut av ovnen og vender den forsiktig over en skål med samme størrelse, og lar den stivne mens du lager pastaen.

Riv pecorino-osten og bland den med knust pepper i en bolle av glass eller metall. Tilsett litt vann og mos det sammen til en “grøt”. Kok pastaen i lettsaltet vann i en romslig kjele. Når pastaen er «al dente» etter cirka 8 minutter løfter du den opp av vannet og over i blandingen. Ta vare på cirka 2 dl av kokevannet. Rør alt sammen, og tilsett en klatt smør. Ha alt tilbake i kjelen og ha over litt av det varme vannet, og fortsett å røre til pastaen har en kremet konsistens. Legg pastaen over i skålen og server med én gang – gjerne med ruccola og tomater, og med et dryss pepper og parmesan over. Håper dere forstod forklaringen! Spør om dere lurer på noe ♥

MIN HUDPLEIERUTINE – HUDEN MIN FØR OG ETTER 😱

Reklame | Chicastore.no

God onsdag, fininger! Etter at jeg la ut før- og etterbilder av huden min på Instagram her om dagen, har det kokt i innboksen, og jeg har lovet dere å legge ut hele hudpleierutinen min – alt fra daglige rutiner til produkter for forskjellige situasjoner huden befinner seg i. Huden min oppfører seg annerledes under eggløsning, mensen og stress, og jeg har selvfølgelig produkter for alt. Endelig, etter å ha lett aktivt i nesten fire år, har jeg landet på en daglig rutine. Den inneholder forskjellige merker, og selv om noen av produktene er sponset, er dette produkter jeg sverger til og skaffer meg gang på gang. La oss starte med ett bilde fra 2018 og ett fra i dag:

Altså WOW! Hæ? Jeg hadde aldri kviser eller andre hudproblemer i puberteten eller tenårene, men fikk det derimot da jeg havnet i en hormonell ubalanse i 20-årene. Som blogger har jeg  prøvd typ alle behandlinger, resepter (!) og produkter på markedet, alt fra billige til dyre, og har nå landet på en blanding av Environ, Elixir, Clinique og Dr. Schrammek. Sistnevnte har også en behandling jeg sverger til to ganger i året, nemlig “green peel”. Ønsker du blanke ark (bokstavelig talt) og fjerne kviser, aknearr, pigmentflekker og røde områder bør du ta en runde med “green peel classic” – spesielt nå på vinteren som huden får “heale” i fred fra solen. Jeg tar mine green peel-behandlinger på Wamklinikken i Drammen eller Helens beautybasement i Porsgrunn.

First things first, produktene jeg bruker hver eneste dag. Resten byttes som sagt ut etter hudens situasjon. Jeg bruker en rens, toner og øyekrem fra Environ, og har sverget til disse helt siden jeg kom hjem fra innspillingen av Top Model Scandinavia i 2016.

To andre produkter jeg har fått øynene opp for nå etter svangerskapet (og som jeg føler ALLE skryter av) er Elixirs niactil som skal fjerne rødheter, fine linjer og gi huden en skikkelig glød. Fine linjer kan jeg ikke snakke om, men røde områder er eliminert, og gløden er villere enn da jeg var gravid! Det siste produktet fra Elixir er serumet. Begge påføres hver morgen og kveld, og den spensten og gløden jeg får av denne kombinasjonen er ut av en annen verden. Virkelig, kors på halsen!

Jeg sverger til tre forskjellige typer dagkrem – alle med masse fukt, men til forskjellig bruk. Environs “supermoisturiser” er seriøst den BESTE fuktighetskremen for tørr hud eller generelt all hud om vinteren, og det er ingen annen krem som gir mer fukt enn denne. AVST-serien, som går fra 1-4 basert på innhold av a-vitamin, gir fukt, men også det vitaminet som best forbedrer pigmentflekker, solskader og rynker. Ikke at jeg ser på sistnevnte som noe problem hverken nå eller når jeg blir eldre. Den siste er en favoritt om sommeren og når jeg er på sydenferier, og jeg plukker den alltid med meg på taxfree. Den er veldig lett på huden og gir fukt i 72 timer.

Til jul for to år siden fikk jeg en julekalender med forskjellige Dr. Schrammek-produkter, blant annet en nattkrem som jeg aldri klarte å huske navnet på. Nå har jeg endelig funnet den igjen, og kan dele den med dere! Active future night cream er tykk, lukter klinisk men digg, og legger seg som en fuktmaske over ansiktet. Denne påfører jeg litt før leggetid slik at den rekker å trekke inn før hodet treffer puta. Verdt hver eneste krone, drøy i bruk og rett og slett magisk.

To produkter jeg bruker ved utbrudd eller stress er denne kvisekremen og masken fra Environ. Kvisekremen tas rett på og tørker ut kvisen iløpet av en natt eller to, mens masken er poresammentrekkende og bidrar til å redusere rødheter og fine linjer sammen med de andre jeg bruker hver dag. Denne er fin å bruke kvelden før en fest!

Helt til slutt vil jeg bare si at jeg de siste to årene har 1. gått gravid og 2. kuttet ut melk i kostholdet. I svangerskapet produserer kroppen et hormon som heter HCG, hvilket er veldig bra for oss med hormoner i ubalanse eller lavt stoffskifte. Det forskes også på hvorvidt kumelk og akne henger sammen, og jeg merket en soleklar forskjell da jeg introduserte havre og mandelmelk i kostholdet istedenfor kumelk. Usikker på om det kan hjelpe deg? Ta en testperiode på fire uker og sjekk om det blir noen forskjell! Håper innlegget var til nytte og inspirasjon. Jeg vet mange har ventet på dette ♥ Du finner de fleste produktene hos Chicastore.no!

OPPUSSING AV ENEBOLIG: FØR- OG ETTER-BILDER

Natt til tirsdag 06. februar 2018 kjøpte jeg en enebolig mens samboeren min var på jobb på sjøen. Jeg var god og brisen, jeg var på Vixen Awards og nachet med Kristin & Dennis, Pappahjerte og Konatil, og samtidig var det bursdagen til samboeren min som var åtte timer unna. Klokken 00 ble jeg og tidligere huseier enige om sum og overtakelse, og man kan trygt si at det ble tidenes bursdagsfeiring og hjemkomst da han kom hjem til dette flotte huset ved sjøen. Han forlot tross alt en leilighet i sentrum, og jeg hadde rukket å flytte hele lasset inn på bare seks dager med god hjelp fra venner og familie.

Det er fordeler og ulemper ved å ta over et nytt hjem så fort. Fordelen er naturligvis at man slipper å vente og glede seg så lenge, men ulempen er at man ikke får pusset opp eller tenkt gjennom innredning og interiør. Nå, to år senere, har vi endelig begynt å lande, og når jeg sammenlikner bildene fra boligannonsen med bilder fra i dag, blir jeg sjokkert over hvor lite jobb som skal til for å endre hele følelsen i hjemmet. Det er fortsatt litt som gjenstår, men jeg begynner virkelig å trives! Hva syns dere?

NEI, JEG VIL IKKE “ÖPPNA MIN DÖRR”. MÅ VI PRESSES TIL ANALSEX I BESTE SENDETID?

OK, vi må ta en alvorsprat. Er det bare jeg som har reagert på Kondomeriets siste TV-reklame (eller rettere sagt oppfordring) som blant annet sendes før, under, og etter et familieprogram som blant annet 71 grader nord? I tilfelle dere har gått glipp av den:

“På tide å åpne bakdøra?”. I denne TV-reklamen oppfordrer Kondomeriet den norske befolkningen å utforske muligheten for å ta bakveien. Reklamen sier rett og slett at vi må være åpne for å ta den i ræva, enten det er penis, analkuler eller buttplugs. Og selv om jeg er enig i at sex (og da spesielt kjærlighet og beskyttelse) skal snakkes åpent om, spesielt ovenfor barn og ungdom som snart skal ut å utforske, syns jeg dette er å gå for langt.

Ungdom som ikke har tatt praten med foreldrene sine finner all sin lærdom i porno, og vi vet alle at porno ikke viser samleie og kjærlighet. Jeg vil tørre å påstå at 95% av all porno viser røff og kvinnefiendlig inn- og ut-sex der mannen er dominerende og bestemmer hva som skjer. I pornoens univers er analsex like vanlig som vaginal sex, og kvinnen ser ut til å elske det – når det i de fleste tilfeller ikke stemmer overhodet. På grunn av pornoen føler kvinner seg tvunget til å teste analsex, og som om det ikke er nok at gutter inspireres av pornoen, så skal vi få det prakket på oss på TV-skjermen mens vi følger Melina og OnklP til Nordkapp??

Jeg sier ikke at sex skal være tabu eller hemmelighetsstemplet – ei heller analsex. Jeg sier bare at det er nok kroppspress og sexpress på dagens ungdom (kvinner i voksen alder også, forøvrig) til at vi trenger å pushe på tanker og idéer om at penisen skal inn bakdøra. Jeg hadde sikkert reagert om denne reklamen ble sendt ved midnatt også, men at den sendes i familieprogram på TV-Norge og Dplay i beste sendetid er rett og slett usmakelig og lite gjennomtenkt.

Må vi virkelig presse barn, ungdom og usikre kvinner helt nede i 12-13 års alderen til analsex på enda en plattform? Holder det ikke med alt presset fra pornoen? Er ikke jobben til oss voksne å skjerme de og la de bruke tid på å utforske selv, istedenfor å pushe de til å gjøre ting mange voksne ikke engang orker tanken på å gjøre? Jeg hørte en gang en sexolog si at ingen skal tvinge noen til å utføre seksuelle handlinger de ikke ville latt partneren gjøre på seg. Så her kommer en setning du like greit kan lære deg først som sist: Hvis ikke jeg kommer inn i din, kommer ikke du inn i min 😉

REISE MED BARN? HER ER ALT DU TRENGER Å VITE!

Førstegangsmamma, usikker og stadig på surfing inne på nettsidene til ulike flyselskaper, hoteller og charterarrangører? Vel, jeg kjenner meg igjen, og for å si det sånn: det er som oftes UMULIG å finne den informasjonen man trenger. I visse tilfeller finner du deler av informasjonen du søker, men uten å få det du lurer på bekreftet. Derfor har jeg samlet alle reisetipsene for småbarnsforeldre i dette innlegget! Legg det under bokmerker så har du det til dere skal ut på reise.

Vi reiste med Leah til Roma tidligere i januar da hun var akkurat seks måneder gammel. Informasjonen i dette innlegget har vi ikke bare søkt oss frem til, men også fått erfare selv. Roma var et perfekt førstegangs-reisemål for oss ettersom vi kun var 2 timer og 50 minutter på flyet og flyselskapene hadde flere avganger å velge mellom mtp barnets rutiner. Dette var min fjerde gang i Roma, og ettersom vi var her en hel uke denne gangen, kommer det en lang guide om Roma neste uke. Nå føler jeg vi har sett alt! ♥

PAKKELISTE BARN 0-12 MÅNEDER:

Pass ▪️ bleier ▪️ morsmelkerstatning om man bruker det ▪️ evt termos ▪️ barnevogn i prampack ▪️ flyebaby hvis du vil ha hendene fri på flyet ▪️ belte-bilsete dersom dere leier bil eller skal kjøre taxi ▪️ stor stelleveske med plass til ekstra antrekk i tilfelle ulykker ▪️ grøt, smoothie og leker til reisen ▪️ nok leker til ferien ▪️ tepper, dyner og kosekluter ▪️ varme nok klær, evt ull ▪️ UV-drakt og solbriller hvis badeferie ▪️ paracet stikkpiller ▪️ termometer ▪️ eventuelle medisiner ▪️ gulpekluter og smekker ▪️ nok smokker ▪️ brystpumpe ▪️ flasker ▪️ såper og kremer ▪️  bæresele ▪️ ammepute 

Sjekk om hotellet har vaskemaskin og barneseng til utlån, så slipper dere å pakke med seng og for mye klær. Husk at du kan ha med deg 5 kilo ekstra i bagasjen din når du reiser med barn, og at du slipper inn gjennom sikkerhetskontrollen med flytende væske ♥

KRYSSET AV ISBADING PÅ BUCKETLISTEN!

BRRR, for en kald start jeg fikk på dagen i dag! Klokken 11 hadde en tidligere kollega invitert til 49 årsdag på KOK i Drammen, og i to timer hadde 13 jenter en 80 graders badstue helt for seg selv. Det var to grader i vannet, og jeg som aldri jeg kom til å isbade, badet fem ganger! Det var høy prosecco-føring i badstuen, men selv edru hoppet jeg frivillig ut i det kalde vannet flere ganger. Nå krysser jeg fingrene for at jeg ikke får brystbetennelse. Jeg tok av bikinitoppen når jeg kom inn i varmen, så satser på at det går bra.

KOK holder blant annet til i Oslo, Asker, Holmsbu og Drammen, og de forskjellige badstuene har forskjellig utstyr og plass. Isbading er noe jeg virkelig anbefaler alle å prøve, og det er ingen tvil om jeg kommer tilbake! Neste gang blir nok til sommeren. Jeg elsker å hoppe fra høyder og ut i vann, men å hoppe fra taket på badstuen i dag turte jeg rett og slett ikke – jeg var livredd for å dø på grunn av kulde og kramper, haha! Har du isbadet før? Hvis ikke, kunne du tenke deg å prøve?

Nå skal jeg “flytte inn” på gjesterommet etter oppussingen og lage deilig crispy duck. God lørdag, dere! ♥

EVENT MED BLOGG.NO, NAKD OG METAPIC

Reklame | blogg.no, na-kd, metapic, sawan

God fredag ♥ For en kveld vi hadde på Sawan i Oslo i går! Jeg og et knippe andre bloggere var invitert på fem-retters middag med Blogg.no og jentene i Metapic, og de kunne virkelig ikke valgt en bedre location! Jeg er et selvutnevnt matvrak, og satt selvfølgelig å analyserte hvert eneste, lille frø som lå på tallerken i håp om å kunne gjenskape rettene hjemme. Time will tell! Uansett, nok om mat (said no one ever). Blogg.no kjenner de fleste til, men Metapic derimot, er et program vi bloggere bruker for å tjene penger i sosiale medier. Dere har kanskje lagt merke til annonselenker på blogger under antrekk og innkjøp, og “swipe up for å kjøpe denne” i stories?

Middagen var også i samarbeid med NAKD og vi gikk alle sammen hjem med en stappfull goodiebag og et gavekort på nettbutikken. Jeg har brukt halve natten på å surfe gjennom nettsiden for å finne ut hva jeg ønsker meg, men det er jo umulig å bestemme seg?!

Det var magisk stemning, hyggelige folk og morsomme samtaler rundt bordet til nærmere midnatt, og jeg storkoste meg! Villapaprika, Dedication, Tastaturheks og Auroragude møtte jeg for første gang, mens Martinehalvs, Pilotfrue og Stinablogg har jeg kjent i maange år ♥ I morgen serveres det crispy duck à la Sawan hjemme, og jeg håper jeg nailer det til tross for tidenes matopplevelse i går!

DET ER GREIT Å IKKE HA DET GREIT

Et ydmykt hei er vel på sin plass etter en såpass lang, uplanlagt bloggpause. Så.. hei. Fra en sliten småbarnsmor, til deg som leser. Kanskje du er en sliten småbarnsmor du også? Vel. Det er én måned siden forrige oppdatering, og på denne måneden har det skjedd mye.

Jeg har hatt det fantastisk fint med samboer og barn, vi har vært en uke i Roma, jeg har feiret nyttår med gode venner og blitt nominert til den gjeve bransjeprisen, Vixen – for andre år på rad. Jeg har vært i nok en rumpedebatt, denne gangen med Fie Laursen, og generelt gjort det bra businessmessig. Likevel har jeg hatt det kjipt og følt at alt annet har gått til helvete.

Julen ble ikke som forventet. Leah ble syk, og jeg hang over mobilen med 113 på telefonen. Noen jeg elsker ble hasteinnlagt på sykehus på selveste julaften og det dreier seg fortsatt om liv eller død. Jeg fikk brev om at jeg må tilbake i retten og møte overfallsmannen min, og flere dårlige nyheter ble bragt til overflaten.

Heldigvis hjalp det med en liten familietur til Roma, og jeg har kommet hjem med nytt håp og ny motivasjon til at 2020 skal bli det beste året på lenge. Jeg har bestemt meg for å sette en strek over januar, og kjøre beinhardt på fra februar. 2020 starter nå. Deal?