DU VET DU BOR PÅ HOSTEL NÅR..

..du ikke får sove fordi én eller flere av de 10-12 andre sovekameratene dine snorker unormalt høyt.

..du hører stønnelyder og små, hyppige klappelyder fra herremannen i køyesenga under deg som koser seg.

..du våkner fordi du tror det er jordskjelv, men det er bare han i køya under deg som kommer hjem fra fylla.

..det står i reglene at det ikke er lov å ha sex på rommet. Spesielt ikke hvis du gjemmer deg bak laken/håndkler.

..du får tildelt ferdig tilgriset håndkle, og sengetøy med det jeg antar er mensenblod eller neseblod.

..det stinker alt fra promp, gammel mat, ballesvette, bæsj, urin og hårspray i rommet du forsøker å sove i.

..romkameratene dine ønsker å bli bedre kjent med deg ved å skjenke deg på vodka og appelsinjuice.

..du våkner midt på natten og er dritsvett fordi det er for mye folk, og for lite aircondition.

..frokosten som var annonsert som “gratis” består av én ferdigsmurt brødskive med gulost og sukker.

..du sparer så mye penger på å bo sentralt at alt det andre bare er latterlig morsomt – for en natt eller to!

LITTLE FRENCH KEY

Altsååå, se på det her a! Dette er The French Keys – to små øyer utenfor den store øya Roatan i Honduras. Cruisebåten tok oss hit på onsdag, og vi fikk mange, fantastiske timer i paradis med god drikke, stupetårn, sup-board og snorkling. For ikke å snakke om dyrehagen de har her! Vanligvis er jeg ingen stor fan av dyrehager, aqualand og sånt, men disse dyrene har enten vært skadde, utstøtt av flokkene sine eller utrydningstruede, så de blir rett og slett tatt vare på – og er ikke der for publikums fornøyelse. Dyrene har stor plass og koser seg med kaldt vann, deilig mat og leker. Her fikk vi hilse på aper, pumaer, løver, spennende fugler, vilt og andre jungel-dyr jeg ikke engang kan nevne navn på. Vi valgte å besøke “The Little Key”, og jeg ville aldri vært foruten. Denne plassen havner helt klart på toppen av listen over steder jeg har besøkt iløpet av mitt 26-år gamle liv, og jeg vil anbefale ALLE som er i området å besøke disse små øyene i Honduras.

Vi gikk av i cruisehavnen og tok en rund-tur i taxi til The French Keys for 20 dollar per person. Båt over til de små øyene og inngang til paradiset koster 25 dollar per person. Tilsammen koster dette ca 380 norske kroner, men det var det absolutt verdt. Her får du gode lunsjretter og kald pils servert på solsenga, og du kan dykke blant fargerike fisker, hoppe ut i det varme havet fra slynge, padle kajakk og sup-board og som sagt, hilse på alle de fantastiske dyrene. Dette anbefales!

TOUCHDOWN SOUTH BEACH

La oss bare starte med å se på hvor jævlig stygg-brun jeg har blitt. Hello tomato! Det er faktisk ikke fint lenger, og jeg har fortsatt en god stund igjen i Florida-sola før jeg skal hjem til vår-været i kalde Norge. Etter å ha steget av et cruiseskip, tatt et tog fra Fort Lauderdale til Miami og så boardet en buss full av svette amerikanere var jeg rimelig sulten, og så flaks som vi hadde støtte vi på Top Burger, den beste burgersjappa hittil på reisen. Med cheese-fries, double jalapeno-cheese burger og full styrke på wifien koste jeg meg som plomma i egget frem til innsjekk.

Vi bor på Ocean Blue Hostel. Yes, du leste riktig. Jeg og kjæresten har sjekket inn på HOSTEL, og her skal vi bo fra søndag til torsdag! Vi må riktignok dele soverom med x-antall andre unge reisende, men det er jo bare gøy. Hostellet ligger bokstavelig talt et steinkast fra South Beach, og midt i hovedgaten som er Ocean Drive. Her har jeg mat og drikke hvor enn jeg snur meg, i tillegg til en svær Zara-butikk, DASH-store og Victorias Secret. Jeg har ikke brukt mye penger på shopping hittil, annet enn et par vintage-kupp, så kanskje det er her sparekontoen får seg en smell?

På torsdag vender vi snuta tilbake mot Fort Lauderdale hvor en Ford Mustang Cabriolet står å venter på oss. Den har vi frem til mandag, og planen er å se både nasjonalparken i Everglades og de 42 øyene langs Key West ned til Mexico-gulfen i Florida. Jeg holder dere selvfølgelig oppdatert – så satser vi på at jeg ikke mister enda mer datautstyr på reisen. Jeg klarte å miste en del viktig elektronikk i Washington DC (mer om det senere), og det å sove på Hostel gjør selvfølgelig at jeg blir litt skeptisk til sikkerheten rundt tingene mine. Forhåpentligvis får vi tildelt skap!

Hva er deres erfaringer rundt hostel? Har dere vært i Miami? Isåfall – fyr løs med reisetips!

DEN DOMINIKANSKE REPUBLIKK

Hei fra Jamaica! Vi har nettopp gått i land her i Ocho Rios etter 21 timer på havet. I går tilbragte jeg hele dagen i den dominikanske republikk, både på en surfestrand litt utenfor Cabarete og i Ambers Cove – hvor cruiseskipet lå. På stranden badet vi i digre bølger, drakk vann rett fra kokosnøtter, kjøpte gatekunst og utforsket området. Etterhvert tok vi taxi tilbake til Ambers Cove – som er et fantastisk lite område med en liten strand full av palmer, små butikker som spesialiserer seg på klokker, sprit og diamanter til en rimelig penge, og en fantastisk badepark med store bassenger, vannsklier, zipline og utleie av forskjellig vannsportutstyr. Vi ble fort enige om at dette er en plass vi ønsker å besøke igjen – da med litt bedre tid. Den dominikanske republikk er, utifra det vi har opplevd, et varmt, vakkert og billig land å feriere i. Både lufttemperaturen, temperaturen i havet og luftfuktigheten er høyere her enn på Bahamas, og prisene er snillere for lommeboka. I dag skal vi bli kjent med Jamaica, men først, et bildedryss fra den dominikanske republikk:

BIKINI FRA CHANGE LINGERIE

Det blir forresten mye mat og alkohol her. Vi har betalt for all inclusive, hvilket innebærer at jeg kan spise meg ihjel til alle døgnets tider og drikke så mye jeg vil. Med andre ord er det livsfarlig å reise på cruise, men det skal jeg skrive mer om senere. Haha!

THE BAHAMAS

Første stopp på vårt karibiske cruise var Bahamas, og vi bestemte oss raskt for å besøke Grand Bahamas mest berømte strand, Taino Beach. Her ventet gratis wifi, padletur i kajakk, gode drinker og karibisk junkfood. For ikke å snakke om amatørdykking langs stranden hvor jeg stolt plukket opp koraller etter koraller. Jeg trodde selvfølgelig koraller var noe vakkert og sjeldent, men det viste seg at de fantes overalt – i alle farger. Hvite, limegrønne, oransje – you name it. Vi valgte bort byliv og shopping på første stopp, og lot heller kroppene våre få synke inn litt øl og brunfarge før neste stopp i den dominikanske republikk – her hvor jeg sitter å skriver fra akkurat nå. Dette er forresten den fineste plassen jeg noensinne har vært! Mer om det får dere senere, for akkurat nå var planen å misunne dere med et lite bildedryss fra de fantastiske øyene i Bahamas:

Vi skrives fra selveste Jamaica neste gang. Gjett om jeg skal ha rom og chicken-jerky! Klem fra kvisetrynet ♥

MY SECRET TO A GOLDEN GLOW

Jeg ble kjent med de fleste av Mac sine produkter under innspillingen av Top Model Scandinavia i Portugal i fjor sommer, og har funner flere favoritter jeg mest sannsynlig kommer til å bruke i evig tid. To av disse er hemmeligheten bak min nye glød – grunnen til at jeg ser våken ut, at huden er frisk og shiny og at jeg glitrer som regne twilight-vampyren i sollyset. Etter fuktighetskrem påfører jeg Mac Cosmetics’ strobecream i fargen «peach». Denne påfører jeg på samme plasser som en highlighter (neserygg, amorbuen, kinnben, hake og under bryn) dersom jeg skal ha en vanlig dag-makeup eller om jeg skal på fest, men nå som jeg er i sydenvarmen får den plass i hele ansiktet for å gi den solkyssede gløden under solpudderet. Det andre produktet er Mac Cosmetics’ skinfinish og highlighter «soft and gentle» – en sikker keeper i sminkepungen som gir meg en fresh, bronse-rosa tone i huden på dager jeg kanskje føler meg tørr og sliten i ansiktet. Disse er ALLTID med meg – til og med på stranda sammen med solkrem, et nøytralt, gyllent pudder og et solpudder.

NEW YORK CITY GUIDE

Jeg skal ikke utnevne meg selv som noen New York ekspert etter å kun ha vært der i en uke, men jeg vil tørre å påstå at jeg på kort tid rakk å kikke innom de aller viktigste stedene, og at jeg fikk unnagjort de største seerverdighetene. Jeg kan starte med å si at New York ikke er plassen å reise på weekendtur. Heller ingen langweekend. Skal du til New York burde du ta deg en uke fri – spesielt om du ønsker å oppleve utelivet i helgene, og ha muligheten til å ha en fyllesyk og litt redusert dag eller to. Vi var i New York fra søndag – søndag, og på denne uken rakk jeg å oppleve alt fra uteliv og restaurantbesøk, til shopping og sightseeing. Jeg rakk også å oppleve New York Fashion Week og et Broadway-show. Sistnevnte er et must om du skal besøke “the big apple”.


SIGHTSEEING

For mange er dette kanskje det viktigste, nemlig å se steder, plasser, statuer og bygg man kjenner til eller har sett på TV. Og det forstår jeg! Selv opplevde jeg å se utover Manhattan fra 67. etasje i Rockefeller Center for 34$, noe jeg vil anbefale alle å gjøre minst én gang i livet. Både Rockefeller Center og Empire State Building ligger lokalisert i nærheten av Times Square og Madison Square Garden, så her kan du se mye på en dag! Selv om Times Square kun består av gigantiske, blinkende plakater er det et syn for øyet – og bildene blir fantastiske. Her finner du også byens største H&M og Forever 21! I dette området ligger også Broadway-teaterene på rad og rekke, og du kan besøke Madame Tussauds. Jeg foreslår at du går av på Penn Station og går oppover mot Central Park. Dette tar deg ca 20 minutter. Central Park er selvfølgelig også noe man bør få med seg da det er helt uvirkelig at et så stort skogsområde befinner seg midt i asfaltjungelen. Her finnes det turløyper, idrettsarenaer, caféer og små innsjøer med nydelig utsikt. Selv så vi en hel haug vaskebjørner som raidet søppelspann på nattestid! Finance District og Wall Street er et stort område i sør av Manhatten, og her kan du blant annet se børsen, charging bull-statuen og The Trump Building. Er du her nede kan du like gjerne ta gratis-fergen til Staten Island. Da får du sett frihetsgudinnen fra sjøen! I midten av Manhattan finner du også shoppingområdet Soho, Little Italy og Chinatown på rad og rekke. Jeg anbefaler deg å sjekke ut ferskvarediskene i Chinatown. Det er noe av det villeste jeg har sett!

WINE & DINE

Det vi brukte mest penger på iløpet av uken i New York var helt klart mat og drikke. Det er ikke billig å feriere her, og prisene kan sammenliknes med det norske markedet. En middag kunne variere mellom 10 og 30 dollar, og lunsjen lå på mellom 8 og 16 dollar. En drink kunne fort koste deg opp mot 20-22$ om du var på “riktig sted”, men ellers var det vanlig å få seg en Corona for en 50-lapp eller en tappekranspils til rundt 30 kroner. Er du gutt i New York bør du ha med deg minst tre jenter for å finansiere utelivet – det koster deg nemlig mellom 100 og 150$ å komme inn på de fleste nattklubbene. Pengene får du drukket for i baren, men det er likevel en stor sum å bruke på byen – spesielt om du ønsker å besøke flere utesteder iløpet av kvelden. New York er ikke stedet for å dra på guttetur! Bookede bord, kjennskap til noen på innsiden eller en promotør er nøkkelen for å overleve de stive prisene og vanskelige dørvaktene. Ønsker du å komme i kontakt med promotører som kan skaffe dere gratis inngang, garderobe og rimelig drikke kan du kontakte meg. Med litt dørvaktkrangling kom vi inn på to utesteder iløpet av uken, nemlig hiphop-klubben Avenue og rooftop-terrassen PhD. Avenue var trangt, dyrt og ensformig i musikkveien, mens PhD var stort, varierende, rimeligere, hyggeligere, mer ekslusivt og hadde en fantastisk utsikt over skylinen. Vi besøkte mange restauranter iløpet av oppholdet vårt, og jeg har et par jeg gjerne vil anbefale dere. Chevy’s mexican food på 259 west, 42. street ved Times Square har den beste kundeservicen, de største porsjonene og den diggeste meksikanske maten! I tillegg til dette får du gratis refill på brus, og doggiebag om du ikke klarer den gigantiske porsjonen. Liker du sushi, asiatisk og sjømat MÅ du besøke IchiUmi på 6th avenue, 32. street ved Empire State Building. Her får du buffet for 30-35$, og du kan kose deg i flere timer. Den beste (men dog den dyreste) lunsjen spiste jeg på The Butchers Daughter i Soho. Det eneste du trenger å ha i bakhodet når du spiser middag i New york er at porsjonene er gigantiske. Du må gjerne dele med en venn eller ta med resten hjem! Og ikke tro du kommer unna fritering, hvitt brød og masse ost. Det finnes på omtrent ALT.

SHOPPING

Jeg er faktisk litt skuffet over shoppingen i New York, og syns det meste var dyrt og harry. Jeg sjekket alt fra Central Park og ned til Finance District på kryss og tvers, og alt jeg kjøpte var sminke på Sephora og en jumpsuit på en vintage-butikk ved Madison Square Garden. Selvfølgelig kan det ha noe med både valutakursen, sesongen og det faktum at jeg kanskje ikke er så overbegeistret over trendene om dagen, men forhåpentligvis har du mer flaks enn meg. Likevel anbefaler jeg shoppingen i Soho. Her finner du Zara, Forever 21, Topshop, Topman, H&M, Nike, Adidas, Sephora, Victorias Secret, Urban Outfitters med mer. Det er også noen flagship-butikker ved Times Square og Madison Square, men Soho byr på de beste butikkene samlet i samme gate. Manhattan har mange vintagebutikker, men den beste jeg var innom lå i Williamsburg, Brooklyn.

GENERELLE TIPS

Ikke hør på alle de som sier at du bare burde kaste deg inn ien yellow-cab når du skal reise noe sted. Det er dyrt med både taxi og uber, og metrokortet som fungerer på alle busser og t-baner koster deg kun 32$ i uken. I tillegg er det superlett å finne frem med appen “NYC SUBWAY” – selv om mange sier det motsatte. Bare google deg frem til hvor du skal og hvilken stasjon som ligger nærmest på forhånd, så viser kartet vei. Og tar du feil er det som regel aldri feil. Enten ender du opp på et enda kulere sted enn du hadde planlagt, ellers så snur du og er tilbake på null komma niks.

Husk at skatter og avgifter ikke alltid er satt på prislappen, og at det gjerne kan komme et par ekstra dollar på sluttsummen på kassalappen. I tillegg til dette MÅ du tipse, selv om du ikke er fornøyd med servicen. Tips er New Yorkernes lønn, og det er vanlig å tipse mellom 18-22 prosent, noe som er helt sykt i forhold til Norge. Jeg brukte nærmere 600 kroner på mat daglig! Er du heldig og har kjøleskap eller kjøkken kommer du unna med en del utgifter.

Dra på et Broadway-show. Vi så musikalen “Chicago” og den kan varmt anbefales videre til alle som liker litt morbid humor og gode, gamle musikalske slagere. Billettene er dyre og de beste plassene går fort, så bestill i god tid om du ikke har noen på innsiden slik jeg hadde. Se programmet til Broadway-teaterene her. I tillegg til dette må du gjerne se basketspillerne i Knicks eller en Zuccarello-kamp med NY Rangers i hallen på Madison!

Ønsker du å bo billig og sentralt anbefaler jeg Manhattan Broadway Budget Hotel. Det er rent og ryddig, men ikke spesielt pent interiørmessig. Det har heller ingen bar eller frokost-sal, men ligger midt mellom Times og Madison for 2500 kroner per person, per uke. Sjekk ut hotellet her eller gjennom Expedia, Hotels.com etc.

HELIKOPTERTUR OVER NEW YORK

Før avreise kontaktet jeg Helicopter Flight Services -pilot John Kjekstad fra Norge om et bloggsamarbeid, og etter tre dager på bakken i New York satt vi oppe i et lite helikopter over byen med fint vær og tidenes utsikt over Manhattan Skyline. At jeg, jenta med flyskrekk, skulle sitte i et helikopter i USA var ikka akkurat et scenario jeg kunne sett for meg for et par måneder tilbake, men herregud for en opplevelse! Piloten tok godt vare på oss og skravlet seg gjennom hele turen ned til Staten Island, over Governors Island og frihetsgudinnen, opp langs Manhattan og ned langs New Jersey. Jeg var utrolig nok ikke nervøs ett eneste sekund! Jeg var så heldig å fikk sitte på første rad med piloten ved siden av meg, og kanskje var det nettopp det som dempet angsten. Jeg så hvor avslappet han var, og at han var i full kontroll over hele situasjonen til alle tider. Om flyskrekken er kurert er vanskelig å si, men det finner jeg ut av når turen går mot Miami. På HELINY.COM kan du se alle priser og booke din helikoptertur over New York City. Vi fikk sponset The Ultimate Tour.